Asiakkaiden kokemuksia

Aloittamisvaiheessa oloni oli aika ristiriitainen. Minulla oli aiempia kokemuksia psykoterapiasta niin kuin kerroin, eikä ne olleet rohkaisevia. Tämä terapia oli kuitenkin hyvin erilaista (onneksi!). Meidän tapaamisissa oli lämmin ja kannustava tunnelma.

Terapiassa oli hyviä harjoituksia, jotka auttoivat uudella tavalla kohtaamaan vanhoja asioita joita olin itsekseni käynyt läpi. Ne harjoitukset johtivat syvällisiin keskusteluihin, mikä oli minulle se tärkein tapaamisen muoto. Sain tilaisuuden tutustua myös mindfullnessiin kun ohjasit hengitysmeditointia pari kertaa. Ne pienet harjoitukset auttoivat rauhoittumaan ja selkiyttämään oloani.

Tämä terapia oli todella myönteinen kokemus, vaikka alkujaan olin aika varautunut. Mielelläni vaikka jatkaisin, mutta koska terapia auttoi, en enää tarvitse terapiaa! Jos minulle vielä tulee samanlaisia epätoivoisia oloja ja tilanteita niin nyt tiedän keneen otan yhteyttä. Tästä kokemuksesta opin sen, ettei tarvitse jaksaa yksin, sillä puhuminen auttaa ja terapiasta voi saada todellista apua.

Riikka, 40–50 v.

Olen hyvin vaikuttunut ohjaamiesi harjoitusten tehosta!!  Ihme tapahtui!!  Koin tulleeni todella kuulluksi ja vuorovaikutus välillämme oli lämmintä mutta ammatillista, hyvä!  Sinä uskot asiaan, jota tarjoat ihmisille ja olet raikkaasti kiinnostunut.

Anna, 50–60 v.

Sun silmistä ja kasvojen asennosta näki sen että kuuntelet ajatuksella ja välitit siitä mitä mä jouduin kokemaan ja yritit kovasti ottaa sitä taakkaa pois mun harteilta jonka seurauksena tein sen iha itse itselleni. Yllätyin siitä että en tarvinnutkaan enempää kertoja kuin sen mitä oli. Alkuun olin iha varma et ei tuu riittämää mut sit se riittikin. Koin/koen mieleni puhtaampana ja selkeempänä kaikkien kertojen jälkee yhteensä. Menetelmät oli omal taval hauskoi ja mielenkiintosii, erilaisii mutta auttavia.

Ilona, 20–30 v.

Pirkko oli hyvin lämminhenkinen ja huomasi hyvin minkälaisia toimintamalleja minullekannatti lähteä ehdottamaan, mutta osasi myös vähän töniä minua pois mukavuusalueelta kokeilemaan uusia toimintatapoja.

Fläppitaululle kirjoittelu oli  yllättävän vapauttavaa vaikka tuntui aluksi hölmöltä. Pidin siitä, että Pirkko tarjosi eri tapoja (kirjoittaminen, piirtäminen) ja ymmärsi jos en ollut aiheesta innostunut. Hyödyllisintä itselleni oli kuitenkin puhuminen ja arvostan sitä, että Pirkko oli aika suorapuheinen kanssani, mutta silti empaattinen. Hän myös haastoi hyvin omia ajattelumallejani.

Pinja, 30–40 v.

Terapiaan tullessa minulla oli jo vahva tahto muuttaa asioiden suuntaa ja tämänkaltainen terapia toimi hyvänä tukena siinä. Aikaisempaa kokemusta minulla ei minkäänlaisesta terapiasta ollut, joten en oikein tiennyt mitä odottaa, mutta jaksosta jäi vain positiivisia asioita mieleen. Suosittelisin tätä muillekin, jotka samojen asioiden kanssa painivat kuin minä, koska terapia auttoi selkeyttämään omia ajatuksia ja ohjasi minua oikeaan suuntaan.

Ensiksi vähän epäilin niitä muutamaa ajatusleikkiä, joissa esim. ajattelimme, että olemme hypänneet kaksi vuotta ajassa eteenpäin. Kun kuitenkin heittäydyimme tuohon, se pisti todellakin ajattelemaan asioita ja huomasin, että ne antoivat lisää halua tehdä töitä asioiden eteen.

Koin erittäin positiivisena koko jakson. Vaikka ajat olivatkin aikaisin aamulla, niin silti jaksoi hyvillä mielin nousta sängystä ylös ja lähteä terapiaan. Jotkut menetelmät tosiaan vähän mietityttivät aluksi, mutta kun niihin heittäytyi kunnolla mukaan, niin niistä oli hyötyä. Kaikin puolin terapiajaksosta jäi siis minulle vain positiivisia kokemuksia, joista oli hyötyä ja on hyötyä jatkossakin.

Niklas, 20–30 v.

Mia: Kun aloitimme pariterapian, meillä oli hankala elämänvaihe meneillään. Olin hirvittävän kyllästynyt suhteeseemme ja tarvitsin apua. Tapaamisissamme minua hyödytti terapeuttien aito kiinnostus ongelmiimme, että asiaa käsiteltiin niin kauan kuin oli tarvetta käsitellä ja saimme keskittyä asioiden läpikäyntiin rauhassa. Nyt kun mietin tätä terapiaprosessia, olen iloinen että se kesti näin pitkään, että meille annettiin aikaa. En ole varma kuinka meidän suhteelle olisi käynyt ilman sitä.

Janne: Kun aloitimme pariterapian olin suhteessani Miaan tienhaarassa, koska välillämme oli iso jännite, joka vaikutti jokapäiväisessä elämässämme. En myöskään tiennyt, mitä terapia tuo tullessaan. Heti alusta koin, että tästä on apua meille. Tapaamisissamme minua hyödytti se, että oli pakko kuunnella ja aidosti pohtia, mitä Mia tarkoitti sanoillaan. Avoin ja luottamuksellinen ilmapiiri auttoi myös paljon ratkaisujen löytämisessä. Nyt kun mietin tätä terapiaprosessia taaksepäin pohdin miksemme ole käyneet jo aikaisemmin pariterapiassa. Tämä on luonteva tapa purkaa neutraalissa ympäristössä vaikeitakin asioita.

Mia & Janne, 50–60 v.
(Tämä 10 kk kestävä pariterapia toteutettiin yhteistyössä terapeutti Anneli Luoma-Kuikan kanssa.)

Asiakaspalaute on kerätty terapiajakson päätteeksi palautelomakkeella. Asiakkaat ovat antaneet julkaisemiseen kirjallisen suostumuksensa. Palautteen antajien nimet on muutettu.